tips_bruksanvisningar1.jpg

Aiemmin stukkokoristeet olivat merkki varallisuudesta, nykyään käytämme niitä vahvistamaan vanhanajan viehätyksen ja ylellisyyden tunnetta.

Kattorusetit ja stukkolistat voivat todella kaunistaa huonetta. Niistä tulee kaunis osa sisustusta, katseen vangitsija. Ja ne tuovat huoneeseen aivan toisenlaisen tunnelman.

Huomioitavaa!

  • Huoneen kattokorkeus ja koko ratkaisevat stukkokoristeiden valinnat. Makuuhuoneeseen löytyy tyynyjä muistuttavia kuvioita, eteisaulaan tai kirjastoon soveltuvat kuutiokuviot hyvin. Mikäli kaipaat opastusta stukkokoristeiden valinnassa, autamme mielellämme osaamisemme kautta.
  • Vaikka eri huoneissa olisi erilaisia stukkokoristeita, tarvitsee kuvioiden olla yhdenmukaisia ja sopia yhteen. Mieti kokonaisuutta.
  • Oletko epävarma siitä, mitä stukkokoristeita sinun kannattaisi käyttää? Selvitä, milloin talo on rakennettu, ja lähde liikkeelle sen ajan tyylistä.
  • Etkö halua säilyttää vanhoja stukkokoristeita? Säästä pala, jotta muistat, miltä vanhat stukkokoristeet näyttivät, kun on aika valita uudet.

Kattolistojen asennus

Katto- ja seinälistojen asentaminen itse ei ole erityisen vaikeaa. Jos omaa edes jonkunlaisia kädentaitoja, ei asiasta tule ongelma. Listat kiinnitetään yksinkertaisesti liimalla. Saumaliimalla täytät kolot ja reunat. Käytä jatkoksiin ja kulmiin hienoa silotetta. Liitä ja pakkeloi huolellisesti, anna kummankin reunan täyttyä kunnolla saumaliimasta, jotta siirtymä kattoon/seinään on sulava. Viimeiseksi jää stukkokoristeiden maalaaminen.

Kulmia varten katkaiset listat 45 asteen kulmaan jiirisahauslaatikkomme avulla.Valitse jiirisahauslaatikon malli listan korkeuden ja leveyden perusteella.

Kokeile kulmien sahaamista jiirisahauslaatikon avulla, jotta tiedät toimivasi oikein. Kattolistat ovat suhteellisen kevyitä, mutta useimmiten 240 cm pituus voi toki tehdä listojen asennuksesta yksin vaikeaa, minkä vuoksi suosittelemme, että tekijöitä on vähintään kaksi. Lisätietoja listojen sahaamisesta kulmiin saat tiedostosta Kapning av hörn.pdf

Toimi näin!

Katon ja seinien on oltava sileitä, tasaisia ja puhtaita. Stukkokoristeet on asennettava ennen katon lopullista maalausta ja ennen seinän tapetointia/lopullista maalausta.

Kaikissa polyuretaanista (PU) tehdyissä katto- ja seinälistoissa on sileä valkoinen kova pinta. Maalauksen voi hyvin jättää välistä, jos lista mielestäsi sopii hyvin yhteen katon ja seinän kanssa. Styroksista tehdyt listat on aina maalattava. Muista, että käytettävän maalin on oltava vesipohjaista.

  • Aloita siitä kulmasta, joka näkyy huoneessa vähiten - aivan kuten tapetoinnissa, käy viimeisen palan kanssa usein niin, että se ei aivan täysin sovi kuvioon. Purista liimapatruunasta tasainen liimanauha stukkokoristeen takapuolelle. Liiman on oltava niillä pinnoilla, jotka koskettavat seinään ja kattoon. Helpointa on, jos asennuksessa on mukana kaksi ihmistä, mutta lyhyempien listojen kanssa yksikin pärjää mainiosti.
  • Paina lista paikalleen seinää/kattoa vasten. Lisää tarpeen vaatiessa uppokantanauloja, sillä liima ei kanna kovinkaan paljoa märkänä. Kun listaa painetaan kattoa/seinää vasten, saattaa osa liimasta pursuta ulos. Pyyhi liima märällä rievulla pois listaa pitkin pyyhkien. Näin toimittaessa suuri osa liimasta katoaa stukkokoristeen alle.
  • Polystyreenistä tehdyille kattolistoille/listoille käytetään lateksiliimaa. Polyuretaanista tehdyille kattolistoille/listoille käytetään asennusliimaa. Joidenkin PU-listojen liimapinta on hyvin sileä, jolloin voi olla hyvä idea hioa pintaa hieman hiekkapaperilla, jotta liima ”saa tartuntapintaa”.
  • Hyvä jiirisahauslaatikko tekee asennuksesta huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Jos et ole koskaan aiemmin käyttänyt jiirisahauslaatikkoa, täytyy sinun ensin tehdä hieman kotiläksyjä. Kun kulmia aletaan sahata, on silti riskinsä, että palat eivät aivan täysin sovi yhteen viimeisessä kulmassa. Tämä johtuu siitä, että useimpien seinien kulmat eivät itse asiassa ole tarkalleen 90 astetta. Älä kuitenkaan murehdi. Avoin rako suljetaan saumaliimalla, ja maalaamisen jälkeen ei huomaa, että aikanaan listojen välissä on ollut pieni rako.
  • Kun stukkokoristeet on asennettu, on seinän ja katon viereen jääneet railot tukittava saumaliimalla. Muista pyyhkiä ylimääräinen liima heti pois kostealla rievulla. Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain maalata koko ihanuus.
  • Stukkokoristeita asennettaessa voi joskus käydä niin, että kaksi kappaletta eivät sovi aivan täysin yhteen. Toki itse materiaalissa voi olla millimetrin hieno ero, mutta useimmiten kyse on siitä, että seinä ei ole täysin suora. Ongelma ratkeaa aivan helposti ostamalla pieniä muovisia välyskappaleita, joita löytyy kaikista rautakaupoista. Etsi oikea koko (yleensä tapana on ostaa pakkaus, jossa palojen paksuus vaihtelee 1 ja 5 mm välillä) ja asettele niitä niiden osien alle, jotka tarvitsee nostaa ulospäin seinästä (tai katosta). Painele tiukasti joka puolelta. Akryyliliima saa tämän pienen jekun näkymättömäksi. Jos omaa yhtään kädentaitoja, pitäisi kyllä selviytyä kattolistojen asennuksesta. Ajattele ja suunnittele huolellisesti etukäteen! Testaa kulmien sahaamista jiirisahauslaatikolla, jotta tiedät tekeväsi sen oikein. Kattolistat ovat suhteellisen kevyitä, mutta useimmiten 240 cm pituus saattaa tehdä listan asennuksesta yksin hankalaa, minkä vuoksi suosittelemme, että asennuksen suorittaa vähintään kaksi ihmistä.

Mikäli jokin mietityttää sinua tai sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä joko osoitteeseen [email protected] tai numeroon +46 19-10 09 66.