2020-08-26
Tässä saat usein kysytyn tee-se-itse-artikkelin. Todella moni haluaa tehdä tee-se-itse-projekteja, ja muutaman seinälistan avulla on helppo antaa huonekalulle aivan uusi ja ainutlaatuinen ilme. Tästä saat “vaihe-vaiheelta-oppaan”, jonka avulla luot upean vaatekaappisaaren.
Sisustuksesta kiinnostunut 27-vuotias Emy Stenudd asuu kihlattunsa ja kolmen lapsensa kanssa Vindelissä Uumajan liepeillä. Emy on löytänyt kanavan luovuudelleen perheen 1927 rakennetussa talossa, ja moni huonekaluista on saanut uuden muotoilun. Pyysimme Emyä kertomaan, miten hän muutti joitain tavallisia IKEA-huonekaluja upeaksi vaatekaappisaareksi.
 1. Aloita kokoamalla kaksi Hemnes-lipastoa IKEAN asennusohjeiden mukaisesti.
 2. Aseta lipastot selät vastakkain.
 3. Ruuvaa ne yhteen takajalkojen ylä- ja alaosista. Siten lipastot eivät pääse liukumaan erilleen.
 4. Luo tunne paikalle rakennetusta huonekalusta piilottamalla lipaston ja lattian välinen rako.
  Päätin itse tehdä sen asentamalla ensin tukipuun ja kiinnittämällä lattialistat siihen. Käytin tähän projektiin joitain ylijääneitä lattialistoja, jotka minulla jo oli kotona. Lattialistoja oli kahta eri korkeutta, 8 ja 12 cm, ja asetin ne toistensa päälle. Piilotin jäljelle jääneet raot neljänneslistalla. Listoja tuli siis useita erilaisia, mutta se ei huolettanut, sillä kaikki sulautuivat hyvin yhteen saumattuina ja maalattuina.
 5. Piilota lipastojen sivujen väliset raot.
  Valitsin siihen Seinälista Z301, joka on kaunis ja hiukan tavallista leveämpi seinälista.
 6. Rakenna lipastojen sivuille raamit.
  Valitsin kapean ja elegantin Seinälista Z351. Listat on sijoitettu kahden senttimetrin päähän ylä- ja alareunoista ja kolme senttimetriä sivuilta.
 7. Rakenna kehykset laatikoiden etukansia varten.
  Tässäkin päädyin valitsemaan Seinälista Z351. Etukulmasta vaakasuoraan listaan on kaksi senttimetriä, ja etukulmasta pystysuoraan listaan kolme senttimetriä. Muista, että alin laatikko on hiukan muita suurempi, joten siellä myös kehyksestä tulee hiukan suurempi. Eräs vinkki on piirtää etusivulle linja reunasta reunaan ja oikealle etäisyydelle pitkän vatupassin avulla. Silloin on helppoa liimata seinälista suoraan. Ei hätää, vaikka katkaistujen listojen pituus heittelisikin muutamalla millimetrillä, se on säädettävissä liimauksen yhteydessä. Ole huolellinen ja aseta palat kehykseen ennen kuin liimaat ne kiinni nähdäksesi, että ne ovat oikein.
 8. Kun kaikki kehykset ovat paikallaan on aika saumata ja tasoittaa kaikki vauriot ja raot.
 9. Lopulta on jäljellä vain huonekalun maalaus ja uusien nuppien kiinnitys.
  Valitsin värin S7010-R90B.
 10. Valmista!
Näet lisää Emyn kauniista kodista ja saat useampia tee-se-itse-vinkkejä Instagramtilillä @malmrosvillan
Tee-se-itse: Rakenne upea vaatekaappisaari