2020-12-08
Sisustusguru Emelie ”34 kvadrat” Ekman oli pitkään unelmoinut valoisasta 1800-luvun lopun asunnosta, jossa olisi narisevat kalanruotoparketit ja kauniit stukkokoristelut. Vuodelta 1883 peräisin oleva kunnostuskohde teki unelmista todellisuutta.
Nimi: Emelie Ekman
Perhe: Avopuoliso (ja lapsi tulossa)
Asuu: 1800-luvun lopun asunnossa Tukholman Vasastadissa, 3h ja k
Ikä: 30 v
Ammatti: Asuntojen kehittäjä
Tunnettu sisustusguruna nimimerkillä @34kvadrat
Emelien ja hänen avopuolisonsa ostamassa, 1883 rakennetussa asunnossa ei ollut jäljellä kovinkaan montaa alkuperäistä yksityiskohtaa tai stukkoa. Lähes kaikki oli korjausrakennettu pois, luultavasti joskus 60-70-luvulla, kun toiminallisuus ja käytännöllisyys oli tärkeämpää kuin yksityiskohtien ja kulttuuriperinnön vaaliminen. Emelie, joka oli pitkään unelmoinut valoisasta 1800-luvun lopun asunnosta, jossa olisi narisevat kalanruotoparketit ja kauniit stukkokoristelut, astuikin huoneistoon, jossa oli muovimatot, lasikuitutapetit eikä ainuttakaan säilynyttä kattolistaa. Mutta asunnossa oli potentiaalia, ja stukkojen lisääminen oli itsestään selvä päätös. Valinta osoittautui vaikeaksi, sillä Emelie oli aluksi haaveillut ylitsepursuavasta stukkokoristelusta.
Siellä ja silloin minusta tuntui siltä, että mitä enemmän ja suurempaa, sen parempi. Halusin lisää kaikkea, Emelie kertoo. Olin aina unelmoinut sisustuksesta täynnä kiemuraisia stukkokoristeita. Sitten todellisuus iski, ja kaikki arkkitehtikoulussa oppimani ja tyylilajien historian vuosia kestäneet tutkimukseni saivat minusta otteen.” Tajusin haluavani mieluummin palauttaa ja säilyttää kuin lisätä mahtavuutta. Minulle oli tärkeää, että lisäyksemme tuntuisivat ajanmukaisilta ja sopisivat yhteen talon muun arkkitehtuurin kanssa. Koska asuntomme alkuperäiset yksityiskohdat lievästi ilmaistuna loistivat poissaolollaan, koputin naapureiden ovia päästäkseni tupatarkastukselle, tutkin porraskäytävää ja talon julkisivua löytääkseni vihjeitä siitä, mitä meidän pitäisi ajatella voidaksemme kunnostaa asunnon sitä kunnioittaen.
Silloin yli sata vuotta sitten oli tavallista, että salonkiin tuli voimakkaita ja kiemuraisia stukkoja, ja muut huoneet, kuten keittiö ja makuuhuone, koristeltiin yksinkertaisemmin. Siitä lähtökohdasta ja omiin tutkimuksiinsa tukeutuen Emelie onnistui lopulta päättämään. Hän valitsi olohuoneen kattolistoiksi mallin kattolistat Z145 ja asunnon muihin huoneisiin mallin kattolistat Z144.
Sama lähtökohta ohjasi kattorosettien valintaamme. Makuuhuoneeseen valitsimme kattorosetin kattorusetti R230 , ja olohuoneeseen ja keittiöön tuli runsaammin koristeltu rosetti kattorusetti R250. Kaikki kattorosetit sijoitettiin huoneiden keskelle, koska tiedettiin, että niin tehtiin silloin yli sata vuotta sitten.
Emelien parhaat stukkovalintavinkit
Somesta löytyy paljon inspiraatiota kodin mahtavaan stukkokoristeluun, ja siihen hurahtaa helposti. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ylenpalttiset kattolistat, korkeat paneelit ja kasettikatot eivät välttämättä sovi kaikkiin huoneistotyyppeihin. Hyvä vinkki on säilyttää ajanmukaisuus, katsella vanhoja piirustuksia ja sopeuttaa stukko rakennusvuoteen.
Jokaisella epookilla on charminsa ja historiansa, ja minusta se on säilytettävä niin hyvin kuin mahdollista. Instagramissa on usein mahdotonta nähdä, miten valitut stukkot sointuvat yhteen talon muiden osien kuten porraskäytävän ja julkisivun kanssa, mutta todellisessa elämässä siitä tulee ilmiselvää, ja jos siinä on menty harhaan, se sattuu ja kovaa. Väittäisin, että valitsimme stukkot ja koristelun todella huolellisesti, ja kehotan kaikkia tekemään kotiläksynsä jotta ei syntyisi ajan myötä sietämättömien virheiden riskiä, tai riski ainakin vähenisi. Avun pyytäminen on hyvä idea, jos juuri sinun asuntoosi sopivien stukkojen löytäminen tuntuu vaikealta. Joko sisustajalta tai stukkot toimittavalta yritykseltä. D-COR tuki meitä upeasti koko matkamme ajan. Nyt, kun olemme valmiita, olemme myös äärimmäisen tyytyväisiä tulokseen. Se tuntuu meistä tasapainoiselta ja myötäilee asuntoamme ja sen historiaa. Säilytimme, nostimme esiin ja lisäsimme runsaasti 1800-luvun lopun charmia, Emelie lopettaa.
Katso kunnostustyön ennen- ja jälkeen-kuvat Emelien blogista: 34kvadrat.metromode.se Seuraa häntä myös Instagramissa:@34kvadrat .