Kattolistojen asennus

Tuotteemme on valmistettu kevyestä materiaalista, jolloin ne on helppo asentaa itse.

1. Valmistelu

Læg skærekasse, sav, lim, fugemasse og lim-/fugespatel. Du finder disse under kategorien ”Tilbehør” i shoppen.

Sørg for, at loft og vægge glatte, jævne og rene (uden snavs og støv). Vores anbefaling er, at loftlisten sættes op, inden loftet er færdigmalet, og inden væggen tapetseres eller males. Regn med cirka 5-12% spild og før eventuel tilpasning af mønster, afhængig af hvor stor og dekoreret listen er.

2. Katkaisu

Hyvä jiirisahauslaatikko ja saha ovat välttämättömiä, jotta asennus olisi helppoa ja nopeaa. Jos et ole koskaan ennen käyttänyt jiirisahauslaatikkoa, sinun kannattaa lukea, miten sitä käytetään. Valitse jiirisahauslaatikon malli listan korkeuden ja leveyden perusteella.

Mittaa, kuinka pitkän listan tarvitset, ja sahaa sitten lista. Sahaa useimmissa kulmissa listan pää 45 asteen kulmassa. Varmista, että sahaat merkin oikealta puolelta ja käännät listan oikein jiirisahauslaatikossa.

Laikkaa lista sisäänpäin suuntautuvaa kulmaa varten.
1. Merkitse listan takapinnalle ylöspäin tuleva puoli.
2. Käännä listaa 180°.
3. Aseta lista jiirisahauslaatikkoon
4. Sahaa 45 asteen kulmassa. (Sahaa vasemmalle, jos kyseessä on vasen kulma, ja oikealle, jos kyseessä on oikea kulma).

Sovita lista ja tee tarvittaessa muutoksia. Jos listaan on tehtävä pieniä muutoksia, voit käyttää veistä, viilaa tai hiomapaperia.

3. Liimaaminen

Kun olet tyytyväinen listan leikkaukseen, on aika liimata listat paikoilleen. Purista listan takapinnalle tasainen raita liimaa. Jotkin profiilit voivat olla hieman liukkaita liimapinnoilla. Voit hioa niitä hiomapaperilla, jotta liima "tarttuu” niihin paremmin.

Paina lista paikalleen seinää/kattoa vasten. Listojen kiinnittäminen on helpointa kahden henkilön toimesta, mutta lyhyiden listojen kiinnittäminen sujuu hyvin yksinkin. Kun painat listaa kattoa ja seinää vasten, osa liimasta valuu todennäköisesti pois. Pyyhi ylimääräinen liima pois liima-/saumauslastan avulla. Jos teet sen oikein, suurin osa liimasta katoaa listan alle, mutta muista, että listan reunoilta tulisi aina tihkua hieman liimaa.

Vinkkejä epätasaisia seiniä varten:
Koristelistaa asennettaessa voidaan joskus huomata, että kaksi osaa eivät sovikaan täydellisesti yhteen. Hyvin harvoin itse materiaalissa voi olla millimetrin epätasaisuuksia, mutta yleensä yhteensopimattomuus johtuu siitä, että seinä ei ole täysin suora. Tämä on helppo ratkaista ostamalla pieniä välikappaleita. Valitse sopiva välikappale (yleensä ostetaan pakkaus, joka sisältää 1–5 mm:n paksuisia palikoita) ja aseta se seinästä (tai katosta) nostettavan osan alle. Naulaa kiinni. Tämän menetelmän käytön saa piilotettua saumausmassalla.

4. Saumojen tasaus

Kun liima on kuivunut pakkauksen ohjeiden mukaisesti, on aika peittää mahdolliset aukot ja sulauttaa listat seinään. Tämä tehdään saumausmassanavulla. Muista pyyhkiä ylimääräinen saumausmassa välittömästi kostealla rievulla.

5. Maalaus

  • Kaikissa polyuretaanikattolistoissa (PU) on hieno ja kova valkoinen pinta. Polyuretaanilistat voidaan maalata millä tahansa maalilla.
  • Styroksista valmistetut listat on aina maalattava, ja niiden maalaamiseen tulee käyttää vain vesiohenteisia maaleja.